Living Peace International

 

Het consolideren van een cultuur van vrede is meer dan noodzakelijk, omdat het de enige is die een geldig antwoord kan geven op de diepe aspiraties van ieder van ons op de moeizame weg naar universele broederlijkheid.

“Omdat oorlogen beginnen in de hoofden van de mensen, is het in de hoofden van de mensen dat de verdediging van de vrede moet worden versterkt worden”. (Grondwet van de UNESCO).

Een vredesopvoeding is een weg die gericht is op de ontwikkeling van de creativiteit en de autonomie van kinderen en jongeren om problemen en conflicten het hoofd te bieden, te leren dialogeren en zich bewust te worden van hun eigen middelen om hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de wereld op zich te nemen.

Vredesopvoeding betekent dus het bevorderen van praktische actie in een specifieke context, uitgaande van interpersoonlijke relaties, zonder daarbij meer algemene kwesties zoals ontwikkelingsmodellen, de verdeling van middelen en het beheer van de macht uit het oog te verliezen; door concrete actie te ondernemen om van onderaf een geglobaliseerde samenleving om te vormen, waar het gebrek aan rechten en grote ongelijkheden het woord “vrede” vaak zinloos maken.

Soms lijkt de vrede een ideaal dat ver weg is, ontoegankelijk, en als er geen resultaten worden geboekt met betrekking tot de inspanningen die zijn geleverd om het op te bouwen, kunnen ontmoediging en ontslag de overhand krijgen.

Het ‘Living Peace International Project’ stelt een reeks instrumenten en pedagogieën voor om het vermogen te ontwikkelen en te versterken om actieve, verantwoordelijke burgers, bouwers van een inclusieve samenleving te worden.

Het is gebaseerd op de lancering van de “Dobbelsten van de Vrede”, waarbij aan elke kant van de dobbelsteen, in plaats van getallen, zes zinnen worden voorgesteld die de opbouw van vreedzame relaties tussen allen aanmoedigen. Dit is geïnspireerd door de punten van de “Kunst van het beminnen” voorgesteld door Chiara Lubich aan de kinderen en jongeren van de Focolarebeweging, ook door middel van een dobbelsteen.

Het project stelt ook de “Time-Out” voor, een Moment voor de Vrede elke dag, om 12.00 uur ’s middags in elke tijdzone, worden de deelnemers uitgenodigd voor een minuut stilte, gebed of bezinning voor de vrede.

Tot nu toe zijn meer dan 1.000 scholen en groepen bij het project betrokken geweest en zijn meer dan 600.000 kinderen, tieners en jongeren over de hele wereld door middel van hun initiatieven bereikt.

‘Living Peace’ werkt aan het versterken van de samenwerking en werkt samen met vele andere initiatieven over de hele wereld om een vredesnetwerk op te bouwen dat de hele wereld omarmt. In die zin kan ‘Living Peace’ worden gezien als een platform: meer dan 60 internationale organisaties zijn in synergie met het project en delen vredesinitiatieven en -acties die aan de respectieve netwerken worden voorgesteld.

CONCRETE DOELEINDEN

– Het ontwikkelen van goede pedagogische praktijken die op verschillende plaatsen en in verschillende culturele contexten kunnen worden aangepast.

– Door het bevorderen van vrede en intercultureel onderwijs de vaardigheden van actief burgerschap ontwikkelen.

– Het bewustzijn van rechten en plichten consolideren.

– Het ontwikkelen van respect voor verschillen en de dialoog tussen culturen.

– Het versterken van de bereidheid om in groepen te werken, samen te plannen en te handelen.

– De creativiteit ontwikkelen en het leren verbeteren.

– Het verbeteren van de relaties tussen opvoeders en leerlingen en het ontwikkelen van pro-sociaal gedrag.

BESTEMMERS

Het project richt zich, op een bijzondere manier, op leden van de schoolwereld in het algemeen, maar verspreidt zich naar andere uitdrukkingen van de samenleving (artistieke groepen, ziekenhuizen, niet-gouvernementele organisaties, bedrijven, etc.), uit verschillende culturen en religies van de 5 continenten.

METHODOLOGIE 6×1

De 6×1-methode helpt de groep/klasse geleidelijk aan een algemeen beeld te krijgen van het grondgebied waar zij wonen (wijk/stad/land), zodat zij de werkelijke behoeften kunnen onderscheiden en hun specifieke bijdrage kunnen bepalen. De 6 stappen : Observeren. Denken. Betrek je erbij. Handelen. Evalueren. Vieren.

Meer info: http://www.livingpeaceinternational.org

Lees ook