Viering 30 jaar Gemeenschapseconomie – Gelukwensen van Margaret Karram

 

29.5.2021

Gepubliceerd in Nieuwe Stad 2021 – 3

Margaret Karram, presidente van de Focolarebeweging: Uit het hart van Chiara is de profetische inspiratie voor een prachtig project ontstaan, dat de Gemeenschapseconomie is geworden. Dit project heeft iedereen die wil meewerken aan een meer rechtvaardige en verenigde wereld erbij betrokken.

[…] In de loop van die dertig jaar heeft de GE zich volgens mij kunnen ontwikkelen dankzij de inzet van en de samenwerking met heel veel mensen die erin geloofd hebben. Het project schoot wortel, verrijkte zijn visie, ging de uitdaging aan van uiteenlopende economische crises, gaf ontstaan aan industriezones en deed mensen dromen. De GE leeft en is een profetisch getuigenis dat er een andere economie bestaat.

Een aantal pioniers is overleden en veel andere eerste ondernemers hebben hun bedrijf doorgegeven. Ze verbinden hemel en aarde terwijl de nieuwe generatie verder gaat, met het enthousiasme eigen aan hun leeftijd.

Er zijn vanzelfsprekend heel wat uitdagingen geweest, maar er waren ook vaak kansen om te groeien en samen te werken met zoveel mensen die verlangen naar een andere economie: een economie die zich richt op de mens en die het welzijn van de samenleving beoogt, op de eerste plaats van hen die nog niet het noodzakelijke hebben om te leven.

Heel wat mensen van de GE hebben in 2020 meegewerkt aan het project ‘Economie van Franciscus’ dat duizenden jongeren heeft aangetrokken en uitgedaagd om onder impuls van paus Franciscus aan een nieuw systeem van economie te werken.

De viering van 30 jaar GE is een moment om de GE te bewonderen met bijzondere aandacht voor de kostbare inzet van de ondernemers. Ze laten zich inspireren door een sterke roeping, hebben de moed om gevolg te geven aan die oproep, creatief en edelmoedig, en bezield door de principes van verantwoord ondernemen en sociale duurzaamheid. Ze zaaien oprechte broederlijkheid.

Dat geeft mij de zekerheid dat jullie meewerken aan een wereldwijde familie die in het economisch handelen een middel zien voor het algemeen welzijn en voor de ontwikkeling van de gehele mens. Hierbij wil ik de armen vernoemen voor wie de GE ontstaan is: geen liefdadigheid, maar delen zodat ieder geeft en ontvangt als gelijkwaardige personen.

Hoe we naar de toekomst kijken, hebben jullie heel duidelijk naar voor gebracht vandaag. We moeten op de eerste plaats met een rustig vertrouwen vooruit gaan, zonder schrik om iets nieuws uit te proberen. De samenleving en de pandemie die ons overhoop haalde, plaatsen ons voor nieuwe uitdagingen: er zijn nieuwe armen die om nieuwe antwoorden vragen.

De Algemene Vergadering van de Focolarebeweging enkele maanden geleden stelde als opdracht: “De moed om de wereld te omarmen, de schreeuw van de mensheid te horen.” De GE is echt een moedig antwoord dat zich steeds beter vertaalt als een sociaal laboratorium van waaruit het model van ‘gemeenschap en delen’ zich kan verspreiden en vermenigvuldigen in het economische milieu. De GE betekent rijkdom voor wie lijdt en de realisatie van een broederlijke wereld met integrale ontwikkeling waarin de mens centraal staat, maar ook de schepping.

Voor de toekomst zie ik ook het belang van open en verwelkomend te zijn voor de nieuwe generaties. Ik geloof heel sterk in de mogelijkheden en de creativiteit van jongeren. Ze hebben een groot talent voor economische activiteiten en voor onderzoekswerk op dat domein. We moeten hen betrekken in de GE en hen aanzetten om de GE te laten bestuderen. Dit kan vast en zeker bijdragen om de koers van de economie een andere richting te geven.

Iets anders wat ik wil onderlijnen, is dat het netwerk van de ondernemers, experts, wetenschappers en studenten in de economie, steeds dichter moet worden; het liefst met mensen uit verschillende culturele en religieuze contexten met als prioriteit: samen werken voor het welzijn van de volkeren. En, zoals jullie al doen: verder de opstarters in de GE begeleiden die nieuwe initiatieven voortbrengen en hen ondersteunen, met hen samenwerken en anderen betrekken die op dit vlak interesse tonen. Dat lijkt me heel belangrijk.

De GE betekent belangrijke hoop! Als de geest van gemeenschap – die we hier in zoveel ervaringen herkend hebben – altijd levendig blijft, ook in het eigen dagelijkse leven, en als de bedrijven trouw blijven aan het engagement dat ze namen, dan zal dit een krachtig antwoord geven aan de uitdagingen van vandaag.

We mogen nooit vergeten wat Chiara heeft onderlijnd: de cultuur van het geven is de ziel van de GE. In 1991 zei Chiara: “De GE is de economie van geven. Dat kan moeilijk en hard lijken, zelfs heldhaftig. Maar dat is niet zo voor ons, wij die naar het beeld van God-Liefde geschapen zijn. We vinden net onze realisatie in de liefde, in het geven. Het is iets dat in het diepste van ons hart aanwezig is, of we gelovig zijn of niet. En het is juist deze vaststelling die de reddingsboei is voor onze hoop om de GE universeel te kunnen verspreiden.”

We hebben ook de sterke woorden van paus Franciscus gehoord, toen we hem hebben ontmoet in 2017 met 1.200 ondernemers, jongeren en studenten in de economie. Hij zei: “Als de GE wil trouw blijven aan haar opdracht, dan moet ze niet alleen slachtoffers verzorgen, maar een systeem uitbouwen waarin er steeds minder slachtoffers zijn, en misschien zelfs geen meer. Zolang de economie nog slachtoffers voortbrengt, zolang er nog één iemand is, is de GE nog niet ten volle gerealiseerd, kan de universele broederschap nog niet echt gevierd worden.”

Mijn gelukwensen aan iedereen voor de volgende etappe!

Bron: viering 30 jaar Gemeenschapseconomie

Lees ook