Voor een cultuur van Vrede

 

Sinds ongeveer een jaar woedt er oorlog in Oekraïne, en in Syrië en in vele andere landen en regio’s van de wereld zijn er gewelddadige conflicten. Wat kunnen wij doen om bij te dragen aan een vreedzamere en broederlijke wereld?

Misschien kunnen deze gebedspraktijken, teksten en vredesinitiatieven ons hierbij inspireren:

– Een meditatie van Chiara (februari 1991) bij het uitbreken van de oorlog in Irak: “Wat nooit had mogen gebeuren”.

– Elke dag om 12 uur de ‘time-out’ doen, een moment van gebed of stilte voor de vrede. We verenigen ons met allen die op hetzelfde tijdstip in de hele wereld volgens hun tijdzone meebidden.

– De rozenkrans, alleen, in je parochie, je familie, je kern, je gemeenschap enz. We vragen de vrede aan Maria, Koningin van de Vrede.

– Een “consenserint”, d.w.z. samen bidden (Eén persoon doet de verzoeken en de anderen herhalen ze), verenigd door de wederzijdse liefde: “Eeuwige Vader, in de naam van Jezus en op voorspraak van Maria vragen wij u …”.

– Deelnemen aan de vredesbetoging “Europe for Peace”, mede georganiseerd door St. Egidio op 26 februari 2023 in Brusselhttps://www.santegidio.be/fr/kalender/manifestation-pour-la-paix-en-ukraine/

– Deelnemen op zaterdag 4 maart 2023 in Rotselaar waar het project “Living Peace international” wordt voorgesteld door Carlos Palma, focolarino die 25 jaar in de landen van het Nabije en Midden-Oosten vredesopvoeding promoot. Een echte opleiding in dialoog, conflictoplossing en vrede. Een programma voor alle leeftijdsgroepen.

https://www.focolare.org/belgium/news/une-education-en-evolution-living-peace-international-a-rotselaar-2/

Waarom opvoeding voor vrede? Omdat oorlogen beginnen in de hoofden van mensen,

moet het bouwen aan vrede ook beginnen in de hoofden van mensen.

(Uittreksel uit de UNESCO-grondwet)