Stop sankcijama Siriji

 
Za Novo čovečanstvo (New Humanity), nevladinu organizaciju Pokreta fokolara, sada je vreme da se zalaže za mir u Siriji.

Apel je upućen generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Evropskoj Komisiji i Evropskom parlamentu. Njemu se pridružuju brojne političke, građanske i verske vlasti.

Pozivamo na obustavljanje ekonomskih sankcija sirijskoj vladi kako bi narod imao pristup međunarodnim tržištima i finansijskim uslugama i mogao da dobije medicinsku opremu i sredstva neophodna za odbranu od virusa COVID-19.”

Ovo je suština peticije koju je lansirala organizacija New Humanity, kao odgovor, pre svega, na plač sirijskog stanovništva koji se nalazi u desetoj godini građanskog rata, a sada je snažno pogođen zbog pandemije koja je stigla i do ove zemlje.

Ali ne samo: ovom vapaju se dodaju mnogi glasovi pojedinaca iz svih krajeva sveta. Pre nekoliko dana objavljena je poruka Antonija Guteresa, generalnog sekretara UN, o situaciji koja nas sve ujedinjuje u borbi protiv zajedničkog neprijatelja: „Virus ne zanima nacionalnost, etničke grupe, verska uverenja. Napada sve, bez razlike. U međuvremenu, svetom haraju oružani sukobi. Oni koji su najugroženiji – žene, deca, osobe sa invaliditetom, marginalizovane grupe, iseljenici – plaćaju cenu, stradaju i doživljavaju velike gubitke zbog Covid-19“.

Upućene su stotine apela o humanitarnoj pomoći Siriji – objašnjava Marko Desalvo, predsednik nevladine organizacije New Humanity – ali sada smo u nezavidnom stanju. Ako nas s jedne strane Covid-19 stavi na isti nivo ugroženosti, odgovor koji su naše države u stanju dati je izrazito nejednak. Uputili smo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i evropskim institucijama apel koji traži obustavu, barem privremenu, sankcija na sva medicinska sredstva i finansijske transakcije, kako bi Sirija mogla da nabavi zalihe lekova i medicinske opreme“.

Ovaj apel ne ulazi u prednosti različitih političkih pozicija – objašnjava Lučija Fronza Crepaz, bivša članica italijanskog parlamenta, među promoterima žalbe – naprotiv, želi da nadiđe stranke, pošto je cilj zaštite sirijskog civilnog stanovništva izvan bilo kakve političke ili ideološke orijentacije“.

Peticiju možete da potpišite ovde: 

 

 

 

 

Za više informacija: #StopEmbargoOnSyria

New Humanity – međunarodna organizacija, konsultant u Ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija (ECOSOC) i zvanični partner UNESCO-a

 

Rules(500)