2020 : eeuwfeest van Chiara Lubich’s geboorte – een feest, een ontmoeting

 

De start van dit speciaal jaar voor de Focolarebeweging heeft plaats gevonden op 7 december 2019 in Trente, de geboortestad van Chiara, met de inhuldiging van de internationale tentoonstelling « Chiara Lubich stad en wereld ». In België waar in 2018 de 60ste verjaardag van de Focolarebeweging uitbundig gevierd werd, zal het eeuwfeest van Chiara’s geboorte de gelegenheid geven om regionale bijeenkomsten te organiseren die de vitaliteit van de lokale gemeenschappen in het licht zullen stellen.

« Chiara leeft. Ze leeft in de geest die ze ons gegeven heeft, in het Werk dat ze gesticht heeft en in het aanzienlijk aantal mensen die haar over heel de wereld volgen». Met deze woorden heeft de presidente van de Focolarebeweging, Maria Voce, de houding samengevat waarmee de beweging zich wereldwijd voorbereid om het jaar 2020 te beleven.

Chiara is geboren op 22 januari 1920 in Trente, de stad waar veel evenementen van het eeuwfeest zullen plaatsvinden, o.a. de officiële start off op 7 december met een internationale tentoonstelling. Het is een heel symbolische datum, want op 7 december 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog, wijdt Chiara zich aan God toe en geeft ze daarbij leven aan « het goddelijke avontuur » voor haar en voor miljoenen mensen over heel de wereld.

Gedurende de persconferentie die op 18 november in Rome plaatsvond, zei de presidente dat de bedoeling van dit eeuwfeest met als titel : «  Een feest – een ontmoeting », niet zozeer een herinnering aan Chiara wil zijn, maar «  een ontmoeting met haar in haar werk, in de getuigenissen van wie haar gekend heeft, in het leven van de leden van de beweging en in haar ‘boodschap van broederlijkheid, eenheid en gemeenschap’ ».
Deze boodschap heeft ze « eerst en vooral zelf geleefd » want ze had vriendschapsbanden met « mensen met de meest diverse culturele, godsdienstige of etnische achtergronden ». Ze was in feite ervan overtuigd dat « God de Vader van ieder van ons is en dat we dus allemaal broers of zusters zijn ».Een boodschap van universele broederlijkheid die vandaag meer dan ooit in de kijker staat « vanwege de separatistische stromingen, scheidingen, het bouwen van muren die wij proberen te vernietigen, omdat we ervan overtuigd zijn dat het omgekeerde ook mogelijk is”.
Andrea Riccardi, stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidius en historicus, die een diepe spirituele vriendschapsband met Chiara had, zei dat de “Focolarini die gezonden werden naar Oost Europa bijgedragen hebben aan de val van de muur ». Chiara is voor Riccardi een « historische figuur » , een meestal nog ongekend profiel : «  in de geschiedenis van het Christendom van de XX° eeuw dat voor het overgrote deel bestond uit mannen »  en « dat aan de vrouwen enkele ruimtes overliet voor de mystiek en de liefde, was Chiara een vrouw die de geschiedenis op alle vlakken getekend heeft : niet alleen op dat van de mystiek en de liefde maar ook in de politiek, de levensstijl en de humane aspiraties. » «  De eenheid is de sleutel die de mogelijkheid geeft om haar bestaan, haar zoektocht naar vrede, haar oecumene te kunnen begrijpen », voegde hij er aan toe en hij ging daarbij terug naar haar band met de oecumenische Patriarch Athenagoras.

De profetische waarde van haar boodschap werd onderlijnd door M. Gentilini, geschiedkundige en onderzoeker, auteur van de biografie : « Chiara Lubich, de weg van de eenheid tussen geschiedenis en  profetie » Hij zei dat voor wat betreft het Magister van de Kerk, Chiara, met 20 jaar voorsprong, in diepe harmonie was met de perspectieven en de intuïties van het Tweede Vaticaans Concilie. Nog meer : «  na jaren van abstracte hermeneutiek lijkt het dat Chiara een empirische waarde kan geven aan de Drie-eenheid want ze bevestigt dar we bestaan uit relaties » en dat « God, die Vader, Zoon en Heilige Geest is, ons naar zijn beeld geschapen heeft en in ons daarbij het verlangen van gemeenschap gedrukt heeft ». In een tijdperk van individualisme en beschavingscrisis heeft zij zich dit verlangen eigen gemaakt  en « het concreet gemaakt door de noodzaak voor dialoog aan te sporen. Dialoog : het uitverkoren middel om te kunnen bijdragen aan de komst van broederlijkheid van de menselijke familie.

© CSC Audiovisivi

Lees ook