“Draag de profetieën van Chiara uit!”

 

Vertrouwen, openheid en dankbaarheid zijn de woorden waarmee de voorzitter van de Focolarebeweging Maria Voce en covoorzitter Jesús Morán de ontmoeting met paus Franciscus tijdens de privé-audiëntie op 2 september 2019 samenvatten. “Doe zo verder!” moedigde de Paus aan.

Maria Voce: We zijn zojuist op audiëntie bij de paus geweest. Het was een prachtige ontmoeting, buitengewoon hartelijk. Als geschenk hadden we voor hem het boek meegebracht van Chiara over de “Collegamenti” (teksten van de telefoon- en videoverbindingen die de mensen van de beweging sinds 1981 in nauwe eenheid hielden). Hij waardeerde het en bekeek het aandachtig. Ook gaven we hem een icoon van Onze-Lieve-Vrouw, met de naam ‘Vreugde voor alle getroffenen”. Hij hield heel veel van deze icoon omdat, zo zei hij, hij deze nog nooit eerder had gezien en omdat het zien van deze mensen – ze zien lijden en naar Maria gaan – hem deed denken aan de laatste bladzijde van Manzoni in het ziekenhuis, waar alle melaatsen tot Maria bidden en Maria aanroepen in hun lijden.

De hele ontmoeting werd gekenmerkt door een groot vertrouwen, een grote openheid. Hij bleef zeggen: “Doe zo verder, doe zo verder”; hij heeft het zo vaak herhaald. Hij bedankte ons voor het goede dat we doen en we voelden dat hij erg blij was om ons te zien.

En: “Bid voor mij”. Dus we verzekerden hem van ons gebed. Op een gegeven moment zei ik tegen hem: “Maar iedereen bidt, de hele beweging weet dat we bij u zijn en iedereen bidt voor deze bijeenkomst, niet alleen katholieken, maar iedereen”. En hij opende zijn armen alsof hij ze allemaal wilde omhelzen. Het was een prachtig moment.

Jesús Morán: Heel mooi. Ik denk dat het een teken van wederzijdse liefde was, want hij zei ons vaak: “Ik dank u voor wat u doet, doe zo verder”, en wij bleven hem zeggen: “Wij steunen wat u doet; wij verdedigen uw gedachtegoed”. Ik dacht meteen aan Chiara’s ervaring toen ze naar het huis van Paulus VI ging, dat Paulus VI haar had verteld: “Hier is alles mogelijk”.

Echt, alles is daar mogelijk. En dan moeten we het nog concreet zien, maar hij zei ons: “Doe zo verder, draag de profetieën van Chiara uit.” Want toen spraken we over vele concrete dingen.

Maria Voce: Hij uitte opnieuw zijn teleurstelling over het nationalisme, over het feit dat er obstakels zijn voor de vrede, dat er conflicten zijn, ook onder ons; hij zei: ”Ook binnen de Kerk zijn er mensen die anders denken. Maar is het mogelijk dat we niets leren van de geschiedenis? Ik heb gehuild – zei hij – ik heb gehuild bij het horen van bepaalde uitspraken tegen de vrede en tegen het wederzijdse begrip”.

Toen vertelde hij ons iets wat ons erg mooi leek: hij zei dat het soms beter is om vergeving te vragen dan om toestemming te vragen, dat we misschien fouten zouden moeten maken en dan om vergeving vragen.

Jesús Morán: Hij was erg verdrietig omdat sommige tegenstellingen nog steeds doden tot gevolg hebben. Hij zei: ”Maar is het mogelijk dat we niet hebben geleerd wat we moeten doen na de bloedige oorlogen die we hebben meegemaakt?”

Toen we het over Europa hadden, zagen we dat hij zich zorgen maakte. We hebben hem verteld over de Europese Mariapolis (juli-agustus 2019).

Allereerst hebben we hem verteld over de honderdste verjaardag van Chiara en hij waardeerde het dat we het niet als een herdenking willen vieren, maar eerder omdat we vinden dat het Charisma van Chiara echt relevant is.

Maria Voce: Eén ding dat we hebben begrepen, is dat de priesters, religieuzen en bisschoppen hem zeer ter harte gaan, in de zin dat hij ons echt zegde: help ons op dit gebied.

 

Lees ook