Geloof en leven delen ter gelegenheid van een islamitisch-christelijke ontmoeting

 

Op dinsdag 28 december werd de maandelijkse bijeenkomst van de groep Woord van Leven in Namen uitgebreid met een paar moslimvrienden en kreeg een meer feestelijke noot.

Aangezien het thema van het Woord van Leven in december het geloof was: “Zalig zij die geloofd heeft…” en om een gemeenschappelijke basis te vinden met onze moslimvrienden, vroegen we iedereen vooraf een antwoord voor te bereiden op de volgende twee vragen: “Wat is voor jou het geloof in Allah of in God?” “Kun je dit geloof illustreren aan de hand van de ene of de andere ervaring?” Iedereen had zijn “huiswerk” zeer ernstig genomen en de uitwisselingen en getuigenissen waren zeer rijk en authentiek.

Daarna was er een tijd van stilte waarin iedereen zijn intenties in de diepte van van zijn hart kon toevertrouwen.

Toen kwam het feestelijke gedeelte:

eerst een proeverij van voortreffelijke desserts die iedereen meebracht

dan een komische dans in een cirkel (terwijl we afstand bewaren!), geleid door een van ons op de klanken van oosterse muziek

vervolgens een bordspel waarin de deelnemers vragen werden gesteld over hun waarden en levensvisie. Iedereen antwoordde op zijn eigen manier, soms komisch of onverwacht…

Tenslotte zongen we, begeleid door een gitarist: “Het is elke dag Kerstmis op aarde, want Kerstmis, o mijn broeder, is liefde”.

Als aandenken aan deze mooie ontmoeting ontving iedereen een kaartje met een citaat van Pasquale Foresi, een van de medeoprichters van het Focolare, dat het leven illustreert van de focolarino Ulysse, die lang in Algerije is geweest en een bepaalde invloed heeft gehad onder de moslims: “De liefde voor ieder mens die wij ontmoeten is een injectie van het goddelijke die onvermoede resultaten kan geven, zoals het beter maken van onze wereld en haar tot God brengen.”

Hier volgen enkele reacties van de deelnemers aan de bijeenkomst van 28 december:

“Nogmaals dank voor de bijeenkomst die ons in staat heeft gesteld vooruitgang te boeken op het gebied van oecumene en kennis van andere godsdiensten! Dankzij Youssef en zijn familie bekijk ik moslims nu in een ander licht”.

“Dank u voor deze ontmoeting en dit moment van gemeenschap. Moge God u zegenen ». Youssef

“Dank je voor de fijne tijd gisteren… Wat een goddelijke adem.” Een lid van de groep Woord van Leven.

Lees ook