De dialoog, onze levensstijl

 

De diepe banden van broederlijkheid, die ons christenen en moslims kunnen verenigen, werden toegelicht naar aanleiding van de elfde verjaardag van het overlijden van de stichteres van de Focolarebeweging, Chiara Lubich, die gevierd werd op 17 maart 2019 in het Centrum Eenheid te Rotselaar.

Een “familiedag” waar de ontmoeting en de dialoog tussen allen primeerde. Wat een vreugde om naar de ander toe te gaan, om de schatten die hij in zich draagt te ontdekken! Ervaren dat wat ons bindt sterker is dan wat ons scheidt! Verscheidene families van Afrikaanse origine, Nederlands- en Franstaligen, een bepaalde aanwezigheid van Moslims en jonge christelijke families, allen, jong en ouder, acteurs van de dag.

Op het programma: een feestelijk buffet, daarna de voorstelling van onze islamo-christelijke weg in het licht van de Spiritualiteit van de Eenheid, en als slot een Eucharistieviering voor de christenen, als herdenking van Chiara Lubich. Als inleiding, gezien de recente aanslagen in Nieuw-Zeeland, heeft een moslima iedereen uitgenodigd om te kiezen voor “de dialoog voor de vrede” en “het geloof om die dialoog te voeden”. Zij heeft onderlijnd dat “meer dan ooit dit soort van ontmoetingen noodzakelijk is om de band tussen de burgers te versterken en vooral aan ieder toe te laten zich in alle vertrouwen uit te drukken”. Daarna werden enkele vruchten van die islamo-christelijke dialoog van Focolare verduidelijkt.

In de mate dat ieder God nadert, nadert men elkaar, zoals de verschillende stralen naar de zon leiden. Langzaamaan wordt zo een “profetische minderheid” gevormd die tegen stroom ingaat en getuigt van de mogelijkheid en schoonheid om broers en zussen te zijn, allen kinderen van God. Met behulp van videobeelden over islamo-christelijke evenementen, zowel op internationaal als nationaal niveau, en getuigenissen van christenen en moslims aanwezig in de zaal, werd duidelijk dat de contrasten tussen de godsdiensten kunnen overschreden worden in een dialoog die een geduldige en diepe vriendschap wordt.

Lees ook