Maria Voce aan de secretarissen-generaal van de CCEE

 

De voorzitter van de Focolare, Maria Voce, heeft kort verslag gedaan van haar deelname aan de jaarlijkse vergadering van de secretarissen-generaal van de Raad van Europese  Bisschoppenconferenties (CCEE), gehouden in Birmingham (Verenigd Koninkrijk) van 1 tot 4 juli.

 

Centraal in het evenement stond de relatie tussen de instelling en de charismatische realiteit van de Europese kerken van vandaag.

“Deze dagen nam ik, samen met Jesùs Moran, deel aan de vergadering van de secretarissen-generaal van de bisschoppenconferenties van Europa. Ik werd uitgenodigd omdat het gekozen thema de aanwezigheid van het charisma en de instelling in de Europese kerken was, alsook de relatie tussen beiden en hun fundamenteel belang. De secretarissen-generaal wilden hun vergadering van vier dagen baseren op deze twee hoofdthema’s: het ene toevertrouwd aan een bisschop voor het institutionele deel en het andere aan mezelf, voor het charismatische gedeelte.  Ik moet toegeven dat ik met grote genegenheid en respect werd ontvangen en, toen ik het woord nam, een uitzonderlijk diep begrip en een luisterend oor kreeg.

Na mijn tussenkomst bespraken de deelnemers het onderwerp opnieuw in groepen gedurende een uur. Nadien wilden ze ons opnieuw ontmoeten om bepaalde aspecten van het thema te verdiepen. Ik merkte in elk van hen een grote waardering voor onze beweging en een nieuwe manier van benaderen van alle bewegingen en hun bijdrage binnen de Europese kerken.

Nu gaan ze verderwerken aan hetzelfde onderwerp, nadat ze ons heel hartelijk hebben bedankt, omdat ze vonden dat onze aanwezigheid precies deze charismatische realiteit vertegenwoordigde. Ze waren in het bijzonder erg dankbaar voor onze voorstelling van de integratie van het Maria- en het Petrus-profiel in de Kerk, en dat dit door iemand uit een beweging als de onze, en door haar voorzitster, een vrouw, werd gepresenteerd. Ik was trouwens de enige vrouw onder veertig priesters, waaronder zes bisschoppen die de verschillende bisschoppenconferenties van Europa vertegenwoordigden.

Bij de aanvang van de ontmoeting was er de introductie door de kardinaal van Westminster en de aartsbisschop van Birmingham, die beiden ook echt een hartelijk welkom en veel liefde toonden voor de beweging en voor mij persoonlijk. Ik wil daarom ook zeer oprecht iedereen bedanken die me heeft vergezeld”.

Lees ook