Overlijden van grote Hindoe wijsgeer, Professor Upadhyaya

 

Professor Sureshchandra Upadhyaya, een Indiase professor en geleerde met een diepgaande kennis van de Hindoe-cultuur, is onlangs overleden. Hij had Chiara Lubich in 2001 ontmoet.

Zijn witte baard reikte tot aan zijn middel. Hij was een kleine man wiens gedachten duidelijk en essentieel waren. Professor Sureshchandra Upadhyaya was een persoon van grote cultuur en diepe spiritualiteit. Hij kende het Sanskriet en de Hindoe-cultuur zeer goed, en door zijn onderwijsactiviteiten hielp hij ze verdiepen en verspreiden. Zijn ontmoeting met Chiara Lubich en haar charisma in 2001 vormde het begin van een diepe geestelijke en intellectuele vriendschap waarbij ook andere Indiase geleerden betrokken waren.

Professor Upadhyaya was een vooraanstaand lid van de “Bharatiya Vidya Bhavan” in Mumbai, het Instituut voor Indiase Cultuur, dat in heel India aanwezig is. Hij trad in 1960, op 28-jarige leeftijd, in dienst bij het Instituut als professor Sanskriet. In 1972 werd hij bevorderd tot academisch directeur en hij heeft zijn loopbaan met grote passie voortgezet, waarbij hij vele studenten heeft begeleid bij hun doctoraalstudies.

Hij heeft ook vele onderscheidingen ontvangen, waaronder de Eminent Vedic Scholar Award van de Universiteit van Mumbai, India, het Certificate of Honour van de President van India, de Eminent Sanskrit Scholar Award van de Regering van India, en de Best Teacher Award van de Regering van Maharashtra, India.

Op 5 januari 2001 vond in Coimbatore (India), in de zaal van het Nani Kalai Arangam College, de plechtigheid plaats voor de uitreiking van de prestigieuze “Defender of Peace Award” aan Chiara Lubich. 500 mensen waren aanwezig, hoofdzakelijk Hindoes, een gekwalificeerd publiek, onder wie professor Upadhyaya. “Zolang er mensen zijn zoals zij, is God met ons,” zei hij nadat hij naar haar had geluisterd, “op een dag zal de aarde de hemel worden. Alle geloven zoeken de waarheid, en de waarheid is niets anders dan liefde en vrede, zoals Chiara ons vertelt.”

Hij lichtte verder toe: “Chiara Lubich openbaart mij op tastbare wijze dat je God kunt ervaren door een diepe en onvoorwaardelijke liefde.  Als je eenmaal van God houdt, hou je van jezelf en anderen zoals God van de hele schepping houdt. Wanneer je je liefde verspreidt, verdiept je ervaring van God zich in jou en stroomt ze uit je. Liefhebben wordt dan je eigen natuur, zoals bloemen die hun geur om zich heen verspreiden. Gedragen door liefde en mededogen, stroom je moeiteloos, onbewust van jezelf, zoals de golven dansen in de goddelijke oceaan. Laten we ons laten inspireren door Chiara’s boodschap om in iedereen te leven, om de aanwezigheid van God in ons en buiten ons te ervaren, en om ons onmetelijk gelukkig te voelen.”

Op 12 augustus 2021 bereikte professor Upadhyaya de gelukzalige “Ananda” (de zuivere staat van vreugde en geluk) waarover hij vaak sprak.

Lees ook