“Samen de toekomst van de planeet ondersteunen”, Summerschool voor orthodoxen en katholieken in Istanbul

 

Van 8 tot 11 juni 2022 vond in Turkije de 5e Topconferentie van Halki plaats, die gezamenlijk werd georganiseerd door het Patriarchaat van Constantinopel en het Instituut Loppiano van de Sophia-universiteit.

Van het bezoek van een delegatie van het Sophia University Institute (SUI) aan de Oecumenische Patriarch Bartholomeus in de Fanar, de historische Griekse wijk van het huidige Istanbul, tot de Summerschool van 2022.

In januari 2019 werden we ook zeer hartelijk ontvangen door metropoliet Elpidophoros van Bursa, toenmalig abt van het klooster van de Heilige Drie-eenheid op het eiland Halki en professor aan de school voor theologie van de universiteit van Thessaloniki. Uit de diepe verbondenheid met hem ontstond de wens om samen met katholieke en orthodoxe studenten en docenten in Halki een zomercursus te organiseren over het thema ecologie, dat de twee zusterkerken Rome en Constantinopel zo na aan het hart ligt. De pandemie heeft het uitgesteld, en nu is deze droom uitgekomen.

Voor meer details kunt u de twee verslagen lezen (in het Engels) die op de website van Focolare International zijn gepubliceerd:

https://www.focolare.org/en/news/2022/06/09/gods-dreams-can-be-slowed-down-but-not-stopped/

https://www.focolare.org/en/news/2022/06/13/italiano-uno-sguardo-nuovo-sul-mondo-e-sugli-altri/

Vincenzo Di Pilato

(Foto’s: Alfonso Zamuner)

Lees ook