Nastavnik predaje nešto, ali obrazuje nekoga

 
22. marta u Beogradu, u Kulturnom Centru „Čukarica“, održan je okrugli sto na temu Pedagogije zajedništva, koji je okupio prosvetne radnike i prave svedoke delotvornosti pedagoškog zajedništva u regionu, u različitim pedagoškim krugovima i vaspitno obrazovnim institucijama, od jednog ambijenta predškolskih ustanova do visoko obrazovnih.

Povodom 7. godišnjice smrti Kjare Lubik prisutni su pogledali prezentaciju vizionarskog dela Kjare Lubik i razvoja aktivnosti pokreta fokolara od početka do današnjih dana, čime je otvorena tema Okruglog stola Pedagogije zajedništva – Kjara Lubik: novost, uzajamnost, univerzalnost, koja je poput upaljene baklje ovom prilikom predata dr Pjeru Benoa-u, pedagogu i profesoru stranih jezika, referentu UNESKO-a, koji je došao iz Pariza i osvedočio življenje pedagogije zajedništva kroz uzajamni proces učenja, podučavanja i obrazovanja; kako putem procesa usvajanja znanja, tako i putem međuljudske interakcije,u čijoj sinergiji se rađa i raste suštinski i pravi edukativni život individue, u ovom slučaju, učenika, studenta i nastavnika, vaspitača, profesora.

Dr Pjer Benoa pozivajući se na znamenite filozofe i profesore (Avogadri, Levinas) ističe koncept interiornosti i involucije ali i koncept eksteriornosti osobe kojoj prvi pristupamo kao predavač i vaspitač i za koju preuzimamo određenu odgovornost. – Ja sam odgovoran za svog učenika, ko god on bio, za onoga koga nisam izabrao, ali koji je ispred mene, taj mali deo čovečanstva koji postaje,kaže prof Benoa.

Pedagoški stav koji Kjara čvrsto postavlja u svojim tekstovima i govorima u potpunosti odgovara  profesorovom stavu: i u pedagoškom odnosu treba načiniti prvi korak prema nekome, biti prvi koji će voleti, biti prvi koji će izaći iz sebe, koji će preuzeti rizik kao izvor kreativnosti – pedagoški rizik.  Ali i rizik velikodušnosti – predavač mora biti model učeniku, po samoj prirodi odnosa, barem prvi model. Predavač, dakle, predaje nešto ali obrazuje nekoga, – rekao bi dr Benoa.

Primenom ideje pedagogije zajedništva prevazilaze se granice istovetnosti – biti predavač ili učenik znači rizikovati da se odvojimo od ličnog bogatstva, kao individue, kako bi primio u sebe drugoga i ono što o njemu znamo, i dalje, polazeći od nas samih, da izgradimo zajedničko biće sa tim drugim i sa njegovim svetom. To je upravo suština dara koji je Kjara nosila i delila uz božansku promisao.

Svet počiva na uzajamnim vezama. Živimo u epohi u kojoj mladi treba da se formiraju u svetskom duhu i da postanu svetski čovek i svetska žena“ – smatrala je Kjara. Sagledavanje čovečanstva u jedinstvenoj i celokupnoj slici postojanja, u svoj raznolikosti i različitosti, uvažavanje istih i briga o drugome, uzajamna briga, odnosno, brinuti o sopstvenoj bašti i cveću, ali i o drugom cveću, kako Kjara voli da metaforički prikaže, kako bismo zajedno živeli u bašti našeg sveta koji je ponovo gostoljubiv.

U nastavku ugodnog skupa ovog Okruglog stola reč je preuzela pedagog u vrtiću Zraka Sunca, iz Križevaca (Hrvatska), i vanredni stručni saradnik Učiteljskog Fakulteta u Zagrebu i Skoplju, prof. Ana Liza Gasparini, koja je predstavila program stručnog usavršavanja iz Pedagogije zajedništva i Agaci metoda. Istakla je da odgoj za pedagogiju zajedništva je nov kulturološki projekat, ali i predlog za suživot.

Upravo su o tome osvedočile, prisustvujući Okruglom stolu, verne predstavnice koje svakodnevno u svojoj praksi primenjuju principe i metode Pedagogije zajedništva, Slavi Snoj,  direktor dečjeg vrtića Soncni Žarek, iz Slovenije, i Zdenka Rodić, vaspitač u vrtiću Fantasy, iz Beograda. Naime, podelile su svoja dragocena iskustva opisujući konkretnim primerima življenje zajedništva, poistovećivanja sa drugim, jednog istinskog rasta u duhovnoj i ljudskoj ljubavi, kako među zaposlenima, tako i među decom .

Svoje lično iskustvo u pedagoško i obrazovno-vaspitnom radu sa decom podelila je i učiteljica osnovne škole Viktorija Ruža, koja je na prelepo skroman i tako uzvišen način podučila decu, svoje učenike kako da naprave prve korake na putu zajedništva i jedinstva, da ljube prvi i da tim putem hode, svakodnevno, uvažavajući jedni druge, pomažući se međusobno i brinuti jedni o drugima.

Sa drugog aspekta i vizure prof. dr Sonja Marinković, muzikolog i redovni profesor fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, ukazala je na kompleksnost ovakvog pedagoškog pristupa i rada, koji uprkos teškoćama, na posletku pruža neizmernu radost, kada dovede do ostvarenja pravo obrazovanog mladog čoveka, kome predavač valja biti uzor-model, najpre kao čovek, potom kao učitelj, u koga učenik-student treba da ima poverenja i da slobodno usvaja ponuđeno mu znanje. 

Svako dalje oblikovanje i edukacija u oblasti pedagogije zajedništva opširnije je predstavljeno u programu Univerzitetskog Instituta SOPHIA u Lopjanu (Italija).

Završetak Okruglog stola bila je diskusija koju je pokrenula gđa Snežana Pavlović, zamenik predsednika komisije za versku nastavu Ministarstva Prosvete i Obrazovanja Republike Srbije. Diskusija je dovela do zaključka da se od trenutka postavljanja ideje pedagogije zajedništva i od trenutka u kome je Kjara Lubik postala dobitnik nagrade UNESCO-a, bitno napredovalo na ovom polju, i da postojeće institucije predstavljaju živi tok jedne misli, ostvarenost jedne ideje. Međutim, one pozivaju sve kompetentne da uvećavaju svoju svest i samim tim udeo u bogatstvu zajedništva kroz uvek nove početke u procesu edukacije i obrazovanja i rasta u Ljubavi.

(pripremila Jelena Antonijević)

Celokupno predavanje dr P. Benoa kao i drugi materijal okruglog stola biće objavljen u narednom broju “Novog Sveta”.

Rules(500)