Kjara Lubik i porodica

 
Povodom devetogodišnjice upokojenja Kjare Lubik (2008.-2017.), želimo da naglasimo izuzetan duhovni i intelektualni doprinos koji je Kjara dala očuvanju porodice u svojim mnogobrojnim javnim obraćanjima, između ostalog osnivanjem pokreta Nove porodice, koji 2017. puni pedeset godina.

Chiara-Lubich_LoppianoTema “porodice” ukazuje nam na put koji će porodice iz raznih delova sveta preći zajedno tokom godinu dana: to je i prilika da se angažujemo kao pokret i da prenesemo Kjarinu misao i podvig koji iz toga proizilazi u kontekstu modernih iskušenja sa kojima se suočavaju porodice danas.

Tokom čitave 2017. godine u raznim zemljama sveta organizuju se različiti događaji i lokalne inicijative. Biće prikazan jedan način života i misao – u više etapa kako bi se naglasila antropološka i univerzalna vrednost porodice u perspektivi “sveopšteg bratstva”, kako bi se posvedočilo o bogatstvu kulturoloških različitosti ideala jedinstva koji je oličen u životu porodice.

U razmatranju su tri staze:

«Porodica: tema odnosa između mene i nas» (partnerski odnosi, odnosi roditelja i dece, odnosi različitih generacija); «Ljubav: instrument i odgovor na iskušenja porodice» (povređivanje, izazovi, bol: realnost uzajamnog davanja i primanja); «Porodica: kreativni resurs za društveni život svakog naroda » (porodični život, porodične mreže, solidarnost i prihvatanje, društveno angažovanje i rad).

Glavni događaj održaće se u Lopijanu od 10. do 12. marta 2017. Očekuje se učešće oko 800 osoba iz čitavog sveta. Porodice će imati priliku da se u potpunosti uklope u svakodnevnicu međunarodnog pilot-gradića fokolara i da svedoče o Kjarinim snovima koji su osvojili sve kontinente.
U programu su predavanja i radionice za odrasle, decu i mlade, u saradnji sa parohijskim pokretom, centrima gen3 i gen4, nevladinim organizacijama AFNonlus i AMU. 11.marta će biti emitovan direktni prenos Kulturnog seminara koji se održava na Univerzitetu Sophia (10-11. marta 2017.) koji će okupiti stručnjake za porodične teme. Ovaj seminar svetskog ranga će biti osnov za osnivanje budućeg Centra za porodične studije, koje su namenjene da povećaju duhovnost jedinstva porodice u svetlu modernih iskušenja.

Kjara Lubik (1920.-2008.) je uvek u centru pažnje imala temu porodice i, uz dragoceni doprinos Iđino Đordanija, italijanskog pisca i političara, prvog oženjenog fokolarina, istakla je “Božji plan o porodici kao hrabar, lep i zahtevan”, naglašavala je njenu “ogromnu ulogu u izgradnji mira u svetu”.

Godine 1967., Kjara osniva Pokret „Nove porodice“ kako bi se u domovima sačuvala ljubav i tipične za porodice vrednosti koje su toliko potrebne čovečanstvu. Videla je u tim porodicama potencijal koji može da pomogne mladima koji se pripremaju za brak, porodicama sa problemima, u razvodu, osobama koje su izgubile bračnog druga, napuštenoj deci i svim ljudima na marginama društva.

Direktni prenos iz Lopijana 11.marta 2017. od 16h do 18.30h na: http://live.focolare.org/FamilyHighlights/

O programu u Srbiji povodom obeležavanja godišnjice pročitajte ovde

 

 

Rules(500)