Pokret „Deca za jedinstvo“ rođen je 1984, među tinejdžerima,  gen 3 (treće generacije Pokreta fokolara), koji se zalažu za ideal bratstva i grade ga živeći na poseban način kako bi srušili barijere mržnje i  ravnodušnosti.

Veruju u  ljubav Jevanđelja, kao jedinu snagu sposobnu da menja svet. Pokušavaju da je žive i da uključe u to svoje prijatelje i njima bliske osobe. Zalažu se da žive Zlatno pravilo: “Čini drugima ono što bi želeo da i drugi čine tebi”, prisutno u Bibliji i u svetim knjigama mnogih velikih religija. Živeći ga, svako veran svojoj veri, ostvaruju nove odnose preko kojih doprinose realizaciji mira i bratstva.

O svom idealu ujedinjenog sveta svedoče na susretima, na raznim skupovima ili okupljanjima po školama, igralištima, preko sportskih i ekoloških aktivnosti, kao i drugih raznoraznih  manifestacija. Upotrebljavaju jezik muzike, umetnosti i akcije, kako bi komunicirali sa što više vršnjaka širom sveta.

Zbog toga su pokrenuli akciju “Obojimo naš grad”, kojom se zalažu da kroz konkretne akcije unesu radost i u one delove grada gde postoji najviše siromaštva, usamljenosti i marginalizacije uz pomoć svojih vršnjaka, porodica, odraslih, ali i institucija. Na taj način žele da doprinesu preobražaju svoje okoline u mesto koje će biti dom za svakoga.

Zalažu se za mir, kako u ličnom životu, tako i međusobno. Svakog dana u 12 sati po srednjeevropskom vremenu zaustavljaju se za Time-out  (minut tišine ili molitve za mir),  u prvim su redovima u najrazličitijim mirovnim inicijativama na lokalnom kao i globalnom nivou.

Žive kulturu davanja: svest da smo jedna porodica pomaže im da podele ono što imaju (materijalna blaga, talente, vreme…) sa drugim tinejdžerima iz celog sveta, osobito onima koji su najpotrebniji. Ostvaruju mnoge aktivnosti na svih 5 kontinenata, kao na primer prolećni sajmovi (u Italiji) kroz koji podržavaju „mikro – projekte“ pomoći u raznim zemljama sveta u korist najsiromašnije dece .

Aktuelni projekti:

√ Akcija “#ZeroHunger” (Svet bez gladi)

√ Međunarodni kampovi “Čovek-svet” (o projektu u Srbiji pročitajte ovde)

√ Run4Unity: svetska štafeta za mir (više o inicijativi pročitajte ovde)

Međunardoni veb sajt: www.teens4unity.org

Kratka istorija

⇒ 1984. Na međunarodnom kongresu Gen 3, Kjara Lubik poziva tinejdžere da uključe što više svojih vršnjaka u izgradnju ujedinjenog sveta, čime se rađa pokret Dece za jedinstvo.

⇒ 1985. Kjara Lubik predlaže im “staze za jedinstvo” , kojima bi trebalo da krenu u izgradnju ujedinjenog sveta; prva je crvena staza: planetarno zajedništvo dobara između svih, kako bi pomogli  najsiromašnima i izlečili nejednakosti.

⇒ 1987.  u Kastelgandolfu se održava prvi Superkongres: svetski susret Dece za jedinstvo.

⇒ 1987.  Na Samitu Svetske Konferencije religija za mir u Kjotu (Japan), predaju 147.000 potpisa dece celog sveta, čime pokazuju svoje zalaganje za mir: time kreću žutom stazom.

⇒ 1988. U  evropskoj godini filma i televizije,  Deca za jedinstvo pokrenuli su akciju TV za ujedinjeni svet. U poruci dostavljenoj Evropskoj komisiji za film i televiziju u Evropskom Savetu, i Ujedinjenim nacijama u Njujorku sa 750.000 potpisa,  predlažu da i  mas-mediji  doprinose ujedinjenom svetu – to je ljubičasta staza.

⇒ 1990. Tokom prvog Zalivskog rata, predlog Time-outa biva prihvaćen sa strane čitavog Pokreta fokolara. Od tada postaje svakodnevni dogovor da se u 12 sati srednjeevropskog vremena zaustave za trenutak tišine i molitve za mir u svetu.

⇒ 1992.  Drugi Superkongres  sa 9.000 učesnika iz celog sveta pokazuje da je pokret sada rasprostranjen i aktivan  na svim geografskim širinama.

⇒ 1997. Treći Superkongres pokreće akciju „Radost sada svima“.

⇒ 2000.  na desetogodišnjicu Konvencije o pravima deteta, učestvuju u Tokiju (Japan) na prvoj Konferenciji dece za naredne generacije, što je prilika za dijalog između tinejdžera iz 40 zemalja o miru i jedinstvu u viziji novog milenijuma. Završni dokument upućen poglavarima država, potpisuje 200.000 ljudi širom sveta, a predstavljen je UN u Njujorku .

⇒ 2002. Na četvrtom Superkongresu 10.000 mladih „preplavili” su ulice Rima; na manifestaciji u Koloseumu svedoče svoja zalaganja za univerzalno bratstvo. Rađa se projekat Schoolmates unutar indigo staze, koji promoviše mrežu povezivanja među školama. Kroz fond solidarnosti izdržavaju stipendije za svoje vršnjake koji nemaju mogućnosti da uče, jer žive u zemljama u ratu ili sa velikom socijalnim ekonomskim nejednakostima. 2009. godine svetski Superkongres se održava u Indiji. 

⇒ 2005. Trče zelenom stazom i ostvaruju prvo izdanje Run4Unity: Svetska štafeta za mir.

Od 2016. Run4Unity se održava svake godine u maju u sklopu Svetske Nedelje za Ujedinjeni svet.

 

 

 

 

Članci

Vodikov kamp 2023

Vodikov kamp 2023

Ove godine tradizionalan Vodikov Kamp odžao je od 10.08.2023. do 13.08.2023. Organizatori su bili Caritas Mladih i Pokret fokolara.

[Pročitaj više]

Bez uznemiravanja i bez osudjivanja

Bez uznemiravanja i bez osudjivanja

Head Heart Hands“ je projekat integralnog mirovnog obrazovanja za nove generacije na Zapadnom Balkanu – koje finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije i uz saradnju 9 partnera u Italiji, Srbiji ključujući i Kosovo, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

[Pročitaj više]

Trčite za jedinstvo

Trčite za jedinstvo

U nedelju 8. maja, u organizaciji Pokreta fokolara, održeno je druženje, tačnije štafetna trka pod nazivom – RUN4UNITY, što u prevodu znači – Trčite za jedinstvo.

[Pročitaj više]