‘Godsdiensten voor de Vrede’: al 50 jaar lang getuigen en vredestichters

 

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van ‘Religies voor de Vrede maken we samen met Azza Karram, in augustus 2019 verkozen tot Secretaris-Generaal, de balans op van de geboekte vooruitgang en de vooruitzichten voor de toekomst.

Als Nederlandse van Egyptische afkomst, hoogleraar godsdienstwetenschappen en diplomatie, en voormalig ambtenaar van de Verenigde Naties staat zij vandaag aan het hoofd van een vereniging waartoe meer dan 900 religieuze leiders uit 90 landen behoren, die zich samen met haar inzetten om van de vrede een ontmoetingsplaats en een te volgen weg in de gemeenschap te maken.

Religies voor de Vrede opende haar eerste vergadering van 16 tot 21 augustus 1970. Het werd toen geleid door Nikkyo Niwano, een geest van grote visie, Japanse boeddhist en oprichter van de Rissho Kosei-kai. In de jaren negentig nodigde hij Chiara Lubich uit voor deze wereldvergadering: hij vond in haar een unieke spirituele en pragmatische samenklank. Dit jaar viert Religie voor de Vrede zijn 50e verjaardag. We hebben ons bij Azza Karram in New York gevoegd om hem te vragen om een analyse van de afgelegde route en de vooruitzichten voor de toekomst.

Meer lezen: (in het Frans of Engels) https://www.focolare.org/fr/news/2020/11/24/temoins-et-artisans-de-paix-depuis-50-ansimoni-e-costruttori-di-pace/?highlight=%22Religions%20pour%20la%20Paix%22

Lees ook