Hombre Mundo planetair project

 

Van 25 tot 27 februari 2022, een wereldwijd project ontworpen en uitgevoerd door tieners die streven naar universele broederschap. Lokale en wereldwijde acties ter bevordering van de kennis tussen culturen en religies, ter ontwikkeling van actief burgerschap en om concreet gestalte te geven aan het engagement van jongeren ten aanzien van de grote uitdagingen van onze planeet, van milieu tot armoede en honger.

Hombre Mundo is een project waarbij duizenden jongens en meisjes van de Focolarebeweging over de hele wereld betrokken zijn. Het doel is tot de universele broederschap bij te dragen, door jongeren uit andere culturen en religies te leren kennen, de rijkdommen van elk volk te ontdekken en te delen, en zich samen in te zetten voor de grote uitdagingen van deze planeet. Op die manier wil Hombre Mundo een actief burgerschap voor het algemeen welzijn ontwikkelen.

Hombre Mundo overweegt daarom acties op lokaal en wereldwijd niveau naast planetaire evenementen, zoals het event van 25 tot 27 februari 2022.

Het eerste werkkamp van Hombre Mundo vond plaats in 2014 in Argentinië, en in 2017 werden er drie georganiseerd in Oost-Europa (in Kroatië, Servië en Polen): dit zijn internationale workshops om het thuisland van de ander te leren kennen en respecteren als het eigen thuisland. De jongeren zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling en de uitvoering van het programma, van de keuze van de te behandelen thema’s tot de getuigenissen, van de teksten tot de liedjes. De editie van dit jaar zou twee centrale evenementen in Kenia en Ivoorkust omvatten. Voor de eerste keer echter, vanwege de pandemie, zal het volledig online zijn.

Gašper Jošt uit Slovenië zegt: “We hebben ons opgedeeld in kleine groepen volgens tijdzone en taal. Wij Slovenen zullen samen zijn met jongeren uit Malta en Ierland. We hebben een lied geschreven waarin we mensen willen aanmoedigen om een mooiere wereld op te bouwen en zeggen dat zolang er ook maar één persoon is die dit probeert te doen, het anderen zal aanmoedigen en hoop zal geven.”

Together4Peace tieners over de hele wereld hebben ook verschillende concrete acties opgezet om een cultuur van geven en delen te leven en te verspreiden. Zo ontvingen jongeren in Centraal- en Oost-Afrikaanse landen, Vietnam, Indonesië en Myanmar materiaal voor hun opleiding. In India daarentegen werden middelen uitgetrokken voor de preventie van kinderarbeid om veilige plaatsen op te richten waar kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten om hun gevoel van eigenwaarde te herstellen, met anderen te socialiseren en hun talenten te ontwikkelen.

Het doel van deze drie dagen is steeds meer “wereldmensen” te worden, d.w.z. mensen met een hart dat openstaat voor de hele mensheid met al haar rijkdommen en haar uitdagingen die moeten worden aangegaan en overwonnen. Elke dag zal een thema diepgaand worden onderzocht. De 25e februari zal gewijd zijn aan de levensstijl die deze jongeren kenmerkt; de “kunst van het liefhebben”, voorgesteld door Chiara Lubich, zal centraal staan in hun overwegingen en getuigenissen, met bijzondere aandacht voor de tijd waarin wij leven: hoe leven tijdens de pandemie? Hoe kunnen we broederschap opbouwen in de virtuele wereld die door de sociale media wordt beheerst?

De tweede dag zal gewijd zijn aan hun inzet voor integrale ecologie, en dus ook voor “Zero Hunger”, het doel van de tweede van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030. Op de derde dag zal de titel zijn “Opdat allen één zijn” en zal de nadruk liggen op de schoonheid van de ontmoeting tussen de volkeren en de gemeenschappelijke inzet om een wereld van vrede en eenheid op te bouwen.

Aan Chantier 2022 nemen ook deel het internationale ensemble Gen Verde, met een percussieworkshop voor 60 jongeren uit Midden-Amerika, en Gen Rosso met een concert voor de vrede op 26 februari om 12.30 uur (Italiaanse tijd), live vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa, dat bekend staat om zijn opvang van migranten. Voorafgaand aan het concert zal er om 12.00 uur (GMT) de Time-Out zijn, een wereldwijde verbinding zijn om samen te bidden voor vrede.

“Wat betekent Hombre Mundo voor mij? Eén woord, denk ik, beantwoordt deze vraag perfect: eenheid. Er kan geen eenheid zijn zonder liefde. Liefde is de brug over de afgrond van verdeeldheid. Liefde breekt de muren af die ons fragmenteren. Alleen door liefde voor de ander kan ik bijdragen tot de schepping van een wereld waarin alle kunstwerken van ons samenkomen tot een synergetische kunstgalerij.”

Voor meer informatie, bezoek teen4unity.org

Lorenzo Russo, focolare.org

Lees ook