2007.-2017.: deset godina Univerzitetu Sophia

 
Univerzitetski institut "Sophia" u Lopijanu, koji je osnovala Kjara Lubik počinje akademsku godinu sa otvaranjem novog istraživačkog Centra.
Kjara Lubik je osnovala Univerzitet Sophia koji ove godine puni deset godina, sa ciljem “proučavanja Mudrosti”.
Za profesora Pjera Koda, dekana univerziteta, ovaj zadatak je smernica za život “mesta gde božanska mudrost i ljudska potraga za znanjem postaju jedno”. On kaže da je Sophia “inovativna ideja o univerzitetu, koju karakteriše snažna interdisciplinarnost i susret između znanja.”

Tokom deset godina, do sada je na univerzitetu studiralo oko 400 studenata iz 50 država, diplomiralo je 126 studenata i 15 doktoranata, nastavlja profesor Koda – “ovde su stekli veštine da tumače savremenost i da deluju kao protagonisti u pluralističkom i složenom svetu, koji zahteva osobe sposobne za dijalog. ”
24. oktobra 2017. godine se u Auditorijumu Međunarodnog centra Lopijano (Firenza) održava  inauguracija akademske 2017/18. godine, uz prisustvo glavnog kancelara Instituta, kardinala Đuzepe Betorija, zamenika glavnog kancelara, Marije Voče, predsednice pokreta Fokolara, profesora, studenata i nenastavnog osoblja Instituta. Inauguraciji će prisustvovati i posebni gosti kao mons. Vinčenco Zani, sekretar Kongregacije za katološko obrazovanje, prof. Stefano Zamanji, ekonomista, prof. Vinčenco Buonomo, profesor prava međunarodnih organizacija, ambasador prof. Paskale Ferara, i mnogi drugi.
Istog dana u Velikoj dvorani univerziteta, biće predstavljen “Sophia Global studies” – novi Centar za istraživanje, obrazovanje i dijalog Instituta Sophia, usmeren na formiranje lidera sposobnih za suočavanje sa globalnim izazovima, koji poseduju veštine potrebne za promociju dijaloga i mira.

“Složenost današnjeg sveta zahteva integrisane i objedinjene perspektive – kaže Paolo Frizi, akademski koordinator Centra, dodajući da ‘Sophia Global Studies’ ima za cilj da postane referent u oblasti globalnih studija, naročito ostvaranjem dijaloga između resursa i veština koji proizlaze iz različitih disciplina.”
Za više informacija posetite sajt Univerzitetskog instituta Sophia

Rules(500)