Intervju sa Carigradskim patrijarhom: najveća radost

 
Nakon uručenja počasnog doktorata iz kulture jedinstva Univerzitetskog instituta Sophia u Loppianu, 26. oktobra ove godine, Patrijarh Vartolomej je dao intervju prisutnim novinarima i urednicima različitih časopisa.

«Veoma sam srećan što sam danas ovde u gradiću Loppiano. Povod mog boravka je što sam imenovan za doktora honoris causa i došao sam na ceremoniju uručenja doktorata. To se poklopilo sa proslavom pedesetogodišnjice od osnivanja Loppiana, i sećanja na Kjaru Lubik, osnovateljku ovoga gradića. I ja dakle, kao prijatelj Pokreta fokolara , učestvujem u ovoj proslavi. Tako da je sasvim prirodno što se osećam srećnim i uzbuđenim što sam primio prvi počasni doktorat koji je dodelio Univerzitetski institut Sophia. Ja sam prvi nosilac doktorata i srećan sam zbog toga!

Ali ono što me čini još srećnijim od uručenja doktorata je poruka koju mi je uputio Papa Franja, moj voljeni brat u Hristu. Na taj način mi je Papa još jednom ukazao veliku čast. Njegova Svetost je želela i ovom prilikom da izrazi odlučnost da se sve više angažuje na jedinstvu naših sestrinskih crkava.

U ime Vaseljenskog Patrijarhata, sa zadovoljstvom želim da uverim Njegovu Svetost, a i sve vas koji me slušate u to da je naša Crkva Carigradska na sličan način odlučna u tome da želi da nastavi sa ekumenskim dijalogom uopšte, ali pre svega dijalogom između Pravoslavne i Katoličke Crkve. Pošto smo mi dve sestrinske Crkve, imamo toliko toga zajedničkog, i mnogo smo bliži jedni drugima nego ostalim crkvama i hrišćanskim denominacijama i zbog toga treba da napredujemo dalje u tome. Ovo je bila poruka koju mi je Papa uputio došavši u Carigrad prošle godine povodom naše slave. Ovo je i zajednička želja koju smo izrazili u Jerusalimu u maju 2014. godine, kada smo se sreli u Svetoj Zemlji da proslavimo 50-godišnjicu istorijskog susreta naših prethodnika.

Od početka svog pontifikata, kada sam imao tu sreću da budem prisutan na njegovom ustoličenju i kada smo imali pola sata da popričamo nasamo, rekli smo jedan drugome da moramo raditi i intenzivno se moliti za jedinstvo naših crkava, za ponovno sastavljanje jedinstva tela Hristovog, koje je Crkva.

Večeras osećam njegovu odlučnost, obnovljenu ovom njegovom porukom i to me čini presrećnim! Vratiću se u Istanbul ojačan, sigurniji u to da u Rimu imam brata koji istinski želi da zajedno sa nama radi na tome i da se moli za to da se ubrza jedinstvo naših Crkava».

Približavamo se 50-godišnjici prvog susreta između Patrijarha Atenagore i Kjare Lubik u Istanbulu. Bilo je to 13. juna 1967…

«Jedan od ideala Pokreta fokolara je jedinstvo Crkve. Kjara i njeni saradnici su na tome mnogo radili. Ona je posetila Atenagoru 23 puta u Carigradu. Potom je upoznala Dimitriosa, a potom mene. 2008. godine posetio sam Kjaru u bolnici Đemeli nekoliko dana pre njene smrti. Siguran sam da je večeras Kjara sa nama, ona je bez sumnje uz nas svojim duhovnim prisustvom i u svojim molitvama. Raduje se sa nama i moli se za jedinstvo naših Crkava. Kroz mesec dana primiću u Carigradu episkope, prijatelje Pokreta. Imaćemo skup u bogosloviji u Halkiju i tamo ćemo imati priliku da se svi zajedno setimo Chiare, da se pomolimo za pokoj njene duše i da podelimo svoja iskustva i izrazimo spremnost i volju da radimo na jedinstvu Crkava. Mi, Carigradska crkva, smo srećni i spremni da ih primimo, da razmenimo iskustva i celiv mira između Istoka i Zapada».

Rules(500)