Na vreme za mir

 
1. maja otvara se planetarna on-line izložba ideja i inicijativa koje u svakom delu sveta doprinose ostvarenju jedinstva i mira među ljudima i narodima. Sastavni je deo Projekta za Ujedinjeni svet koji promovišu mladi Pokreta fokolara.

Razoružanje, mirotvorne akcije na Bliskom Istoku, peticija protiv sankcija Siriji, planetarna solidarnost u vreme Covid-19, priče o zakonitosti i pravdi, razgovori sa stručnjacima. Od Azije do Afrike, preko 250 inicijativa i događaja u ovogodišnjem izdanju Nedelje za Ujedinjeni svet koja će se održati od 1. do 7. maja pod naslovom „Na vreme za mir“ (In time for peace).

Biće to planetarni online maraton sa razmišljanjima i svedočenjima iz raznih delova sveta, koji će pokazati hod čovečanstva ka univerzalnom bratstvu, čak i u vreme Covid-19.

«Virus ne zanima nacionalnost, etničke grupe, verska uverenja i frakcije. Napada sve, bez razlike. U međuvremenu, svetom haraju oružani sukobi. Oni koji su najugroženiji – žene, deca, osobe sa invaliditetom, marginalizovane grupe, iseljenici – plaćaju cenu, stradaju i doživljavaju velike gubitke zbog virusa“, rekao je 23. marta generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svom apelu za globalni prekid vatre.

Nedelja za Ujedinjeni svet želi simbolično da odgovori na njegov poziv na mir, umnožavajući inicijative i akcije pažnje, solidarnosti i nade, koje služe upozorenjem, prizivom da i u ovo vreme pandemije oživi stvarnost opisana još 1948. godine u preambuli Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: čovečanstvo kao jedna porodica.

U tom smislu, značajna je poruka Marije Voče, predsednice Pokreta fokolara i prvog promotera Nedelje za Ujedinjeni svet: „Tema „Na vreme za mir “ označava da još smo na vreme, stižemo na vreme izgraditi mir, izgraditi bratstvo, ali to vreme je sada, ne možemo da ga čekamo. Moramo učiniti sve što možemo da ova tema postane stvarnost. […] Neka brojne inicijative svedoče svetu da ljubav je uvek moguća, da ništa ne može da obustavi ljubav, nijedna pandemija, nijedna nevolja, ljubav uvek pobeđuje. Svedočimo o tome preko ove Nedelje za Ujedinjeni svet!

Centralni događaji:

U subotu 2. maja u 12 sati preko striminga “InTimeForPeace Web Event” biće povezani različiti gradovi planete. Životne priče, akcije, rasprave sa stručnjacima, umetnički delovi.

 

U nedelju 3. maja od 11 do 12 sati u svakoj vremenskoj zoni biće virtualno održana sportska manifestacija Run4unity, neprekidna 24-časovna štafeta koja će obuhvatiti celi svet, s igrama, svedočanstvima i zalaganjem, kako bi se nad zemaljskom kuglom simbolično proširila Duga mira. Interaktivna mapa je prikazana na sajtu: www.run4unity.net.

Direktan prenos ove multimedijalne platforme “Na vreme za mir” je omogućen putem veb stranice: www.unitedworldproject.org. Takođe postoji kalendar lokalnih događaja, akcija, vebinara i koncerta sa linkovima preko kojih može da se prati sve ono što se odvija u nekom trenutku u Italiji, u Australiji ili u Demokratskoj republici Kongo, pridružiti se molitvi za mir na Kubi ili svratiti na “razgovor o politici” u Argentinu, i to su samo neki od primera.

Praćenje Nedelje za ujedinjeni svet je moguće i na kanalima društvenih mreža @UnitedWorldProject i @Run4unity.

Nedelja za Ujedinjeni svet, lansirana 1995. od strane mladih Pokreta fokolara, ostvaruje se u saradnji sa drugim pokretima, udruženjima, institucijama i zajednicama koji na svih pet kontinenata rade za mir i bratstvo među narodima.

Rules(500)