Medicina-Dijalog-Zajedništvo

Zvanični sajt: www.mdc-net.org

2003. godine – nakon niza inicijativa razvijenih tokom vremena u najrazličitijim ambijentima, kako u najrazvijenijim zdravstvenim sistemima, tako i u manje razvijenim – lekari i drugi profesionalci različitih znanja u oblasti biomedicine, obrazovanja i kulturnog porekla su osetili potrebu da osnuju jedno interdisciplinarno i interkulturalno udruženje MDZ – Medicina Dijalog Zajedništvo.

Cilj

Udruženje želi da doprinese razradi medicinske antropologije inspirisane principima sadržanim u Duhovnosti jedinstva koja prožima Pokret fokolara, i da u ovoj perspektivi redefiniše smisao života čoveka, njegovo dostojanstvo, vrednost ličnosti, odnos zdravlje-bolest, kako na ličnom tako i na socijalnom planu. Cilj udruženja je da da sopstveni doprinos naučnom humanizmu, koji bi podsticao razvoj nauke i medicine zasnovanih na trajnom poštovanju ličnosti, njenog dostojanstva i integriteta, njene telesnosti, njenog duha i kulture. To bi bila medicina u formi dijaloga, u kojem su svi aktivni učesnici, i zdravstveni radnici i bolesnici: dijalog koji ume da sluša, da razume, da uvaži, da poštuje mišljenje drugog sve do trenutka postizanja zajedništva i zajedničkog uzrastanja.

Inicijative

Medicina-Dijalog-Zajedništvo podstiče razmenu stručnih iskustava na međunarodnom nivou i organizuje naučne skupove, seminare, izdavačke aktivnosti i razne druge inicijative kulturnog karaktera na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, samostalno ili u saradnji sa drugim organizacijama i strukturama koje se inspirišu ovakvom antropološkom vizijom.

 

Životne priče