Zvanični sajt: www.social-one.org

“Bratska ljubav svuda uspostavlja pozitivne socijalne odnose, koji unose više solidarnosti, pravednosti i sreće u oblike udruživanja ljudi. Naše iskustvo od preko šezdeset godina nam govori o tome da ovakvi bratski odnosi koje svakodnevno proživljavamo u ličnom, porodičnom i društvenom životu, kako u životu političkih institucija tako i ekonomskih struktura, oslobađaju neočekivane moralne i duhovne resurse. To su novi odnosi, puni značenja, koji podstiču najrazličitije inicijative, na osnovu kojih se stvaraju strukture korisne kako za pojedince tako i za zajednicu”. Preuzeto iz poruke Kjare Lubik sa Kongresa pod nazivom Social One “Društveni odnosi i bratstvo: paradoks ili održivi model?”, Kastelgandolfo, 11. februar 2005.

U harizmi Kjare Lubik, čiji je doprinos različitim kulturnim sredinama naišao na priznanje više katoličkih i laičkih univerziteta, se nalaze elementi na osnovu kojih su sociolozi spoznali potrebu same sociologije za novim idejama, slikama, perspektivama. U to su uvereni sociolozi i proučavaoci socijalne službe koji su se – udruženi ovom idejom – okupili formirajući međunarodnu grupu pod nazivom Social-One.

Postigavši harizmu jedinstva i inspirisana ovom harizmom, grupa Social-One ima za cilj da otkrije osnovne ideje za razmišljanje, istraživanje i da pruži ključ i tumačenje socijalne realnosti razrađivanjem pojmova i inovativnih modela koji bi usmerili socijalnu dinamiku ka realizaciji jedinstvenijeg sveta.

Social One sledi jedno životno iskustvo, i donosi iskustvo učenja i suočavanja preko jedne dijaloške dinamike slušanja i uzajamne otvorenosti. Zasniva se na pojmovima iz oblasti sociologije kao npr. “poštovanje”, “dar”, “solidarnost”, ”agape”, u smislu hrišćanske bezinteresne ljubavi, a poslednjih godina grupa je posebno radila na temi agapijskog delovanja, promovišući međunarodne seminare i kongrese.

Stalna studijska grupa Social-One se redovno sastaje u Rimu i koristi svetsku mrežu edukanata. Mreža Social-One obuhvata, pre svega,  studijske grupe osnovane u Italiji, Belgiji, Argentini i Brazilu.

Životne priče

test_marius=
Šta je to Mariapoli?

Šta je to Mariapoli?

Pokret fokolara već više od pedeset godina neprekidno (uz pauzu od dve godine 2020/21. zbog korone) organizuje susret porodica pod nazivom »Mariapoli«. Susret se odvija u letnjem razdoblju, u drugoj polovini meseca jula (posle Petrovdana po julijanskom kalendaru), a ove godine održan je od 14. do 17. jula u Vršcu i prisustvovalo mu je 120 učesnika iz Srbije i Crne Gore.

[Pročitaj više]
test_marius=
„Samo je jedno potrebno“ (Lk 10,42)

„Samo je jedno potrebno“ (Lk 10,42)

Isus je na putu za Jerusalim gde njegova misija treba da se završi. Zaustavlja se u jednom selu u kući Marte i Marije. Jevanđelist Luka ovako opisuje dobrodošlicu koju su Isusu priredile dve sestre: Marta, u tradicionalnoj ulozi gazdarice, „vodila je brigu o služenju“ , dok je Marija, „sedeći kod Isusovih nogu, slušala Njegovu reč“ (stih 39).

[Pročitaj više]