Da bismo ispunili Njegovu volju, moramo se posebno potruditi oko toga da svim srcem ljubimo svoje bližnje. (up. Mat. 22,36-40; Mar. 12,28-31)

Kad bi student slučajno saznao ispitna pitanja, bio bi sigurno presrećan i temeljno bi se pripremio za ispit. Život je takođe jedna važna i velika celina na kraju koje ćemo takođe morati da polažemo završni ispit. Ali Božja beskrajna ljubav unapred nam je postavila zadatke i ispitna pitanja: “Jer ogladneh, i daste mi da jedem; ožedneh, i napojiste me…”(Mat. 25,35).

Dela milosrđa biće glavni sadržaj ispita. Prema njima će Bog videti jesmo li ga zaista voleli, jesmo li mu služili kroz braću i sestre.  Isusovu volju izvršavamo pretvarajući svoj život u stalno delo milosrđa.To u stvari uopšte nije teško, jer time ne bi trebalo bitno da se promeni ono što ionako svakodnevno činimo.

Dovoljno je, naime, svaki odnos prema bližnjemu uzdići na jednu nadprirodnu visinu. Bez obzira na to koji nam je životni poziv i zanimanje, kao otac ili majka, zemljoradnik ili činovnik, političar ili državni poglavar, student ili radnik, tokom celog dana nam se neposredno ili posredno nudi mogućnost da nahranimo gladne, poučimo one koji su u neznanju, podnosimo one koji su nam mrski ili nesimpatični, utešimo očajne nekim dobrim savetom, molimo se za one koji žive i za pokojne. Zauzimajući jedan novi stav prema svemu što na bilo koji način činimo za svog bližnjeg, svakim danom svog života pripremaćemo se za Večnost. Sakupićemo dragoceno blago koje neće moći da nagrize ni crv ni moljac. (up. Mat. 6,20)

(Kjara Lubik)

Životne priče

test_marius=
Kjara Lubik: „Gde su ljubav i milosrđe, tamo je i Bog”

Kjara Lubik: „Gde su ljubav i milosrđe, tamo je i Bog”

Nedelja molitve za jedinstvo hrišćana obeležava se od 18. do 21. januara na severnoj hemisferi. Hrišćani Bliskog istoka koji su pripremili predloge za ovu nedelju poručuju: „Novi put za crkve je put vidljivog jedinstva kojim idemo uz hrabrost, žrtvu i smelost, kako bi dan za danom, ’Bog zaista vladao u svemu.’ (1 Kor 15,28)”. U intervjuu za Bavarsku TV 1998. godine u Monteu (Švajcarska), Kjara Lubik je govorila upravo o tome kako napredovati na putu hrišćanskog jedinstva.

[Pročitaj više]
test_marius=
Palmirina tajna

Palmirina tajna

Palmira Fricera, jedna od prvih prijateljica Kjare Lubik, koja nas je napustila 5. januara 2022. godine, živeće u sećanju i životima mnogih – fokolarina, mladih, porodica – koje je pomno pratila u njihovoj formaciji na Marijapoliju Foko (Monte, Švajcarska), malo mesto Fokolara u kojem je živela preko 40 godina.
Oslanjajući se na njene reči, podsetimo se nekih trenutaka koji su obeležili njen život.

[Pročitaj više]